Whiplash

 

Door een geforceerde hoofdbeweging wordt letsel veroorzaakt aan wervels, spieren, banden, ligamenten en tussenwervelschijven. De pijn kan soms maanden (soms zelfs jaren) op zich laten wachten en de degeneratieve slijtage vele jaren. Het corrigeren van de stand van de wervels voorkomt veel van die pijn en slijtageprocessen. Wij adviseren dan ook, om na een ongeluk zo spoedig mogelijk naar een Chiropractor te gaan om zich te laten onderzoeken. Mocht het lang geleden geweest zijn, dat u een ongeluk heeft gehad, ook dan kan door Chiropractie de pijn vaak verminderd worden en de beweeglijkheid (van de nek) worden vergroot.

‘Whiplash’ (Engels voor zweepslag) gebeurt, wanneer het hoofd en de nek als een zweep heel snel naar achteren en dan weer naar voren worden bewogen. Whiplash kan plaats vinden tijden aanrijdingen, vallen en confrontatie-sporten zoals boksen en (Amerikaans) ‘football’. Tijdens een whiplash-ongeluk worden niet alleen de zachte weefsels van de nek en de tussenwervelschijven beschadigd, maar de nekwervels raken ook van hun plaats en de zenuwen van de nek worden bekneld en/of uitgerekt.

Lichamelijke schade veroorzaakt door whiplash komt helaas vaak voor. Natuurlijk is het belangrijk om meteen na een ongeluk, waarbij whiplash plaatsvindt, eerst eventueel ernstige of levensbedreigende problemen, zoals botbreuken, bloedingen, shock en hersenschudding te behandelen. Maar, daarna moet ook naar de ruggengraat gekeken worden. Wervels, die na een whiplash van hun plaats zijn geraakt kunnen nog jarenlang pijn, stijfheid en gereduceerde beweeglijkheid veroorzaken.

Chiropractie kan helpen bij de gevolgen van whiplash, door de stand van de wervels in de ruggengraat te corrigeren.

Ik had al jaren last van rug- en nekklachten en daar kwam ook nog een vorm van bekkeninstabiliteit bij. Na jaren dokteren, Chiropractie geprobeerd en al na een aantal behandelingen waren er verbeteringen zichtbaar. De klachten werden minder en ik kon weer meer dingen doen. Toen kreeg ik een auto-ongeluk en werd ik behandeld voor whiplashklachten en ook nu hadden de behandelingen resultaat. Nog geen jaar later, nogmaals een ongeluk en ik herkende ook nu direct de symptomen van whiplash, dus direct gebeld en ik kon meteen komen voor behandeling. Deze keer duurde het wat langer, voordat de pijn minder werd, maar een jaar na het ongeluk heb ik bijna geen klachten meer. Ook de klachten, die ik al jaren had zijn eindelijk verleden tijd. Het is geruststellend te weten dat, als ik weer pijn krijg, ik altijd direct kan bellen voor een afspraak en dat er dan direct wat aan gedaan wordt en ik niet eerst weer jaren door een medische molen moet.

Mevr. J. Kok

Vele jaren geleden ben ik tot 2x toe in korte tijd van achter in de auto aangereden (zonder hoofdsteunen). Veel later (ca. 15 jaar) kreeg ik nekklachten, waardoor ik mijn hoofd niet meer zonder pijn kon draaien. Ik ben een aantal keer door André de Voos behandeld (na foto’s ziekenhuis). Het resultaat was werkelijk heel goed en nu enkele jaren na de behandeling nog ca. 80% okay.

Dhr. K. Burger