Scoliose

Scoliose in een conditie waarbij de wervelkolom een zijwaartse verkromming vertoond.
Deze wervelkolom afwijking, die geen ziekte is, wordt meestal zichtbaar in de tiener jaren, maar komt ook voor bij volwassenen en bij kinderen.
Ongeveer 10 procent van opgroeiende kinderen heeft in meer of mindere maten last van scoliose. Het komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens.

In de eerste instantie zijn er vaak geen klachten. Toch merken ouders dat een schouder hoger zit of een heup lager. Soms zit de kleding slecht. Rugpijn of pijn in de benen kan ontstaan maar is vaak niet serieus genomen. Het grootste gevaar is dat het niet geconstateerd wordt. Als er niets aan gedaan wordt kan een scoliose steeds verslechteren.

Chiropractie heeft veel jonge mensen geholpen. De correctie methode is heel simpel. Een onderzoek door de Chiropractor kan een scoliose constateren in een vroeg stadium en de correcties kunnen direct beginnen. Dit zorgt voor een verbeterde structuur en functie van de wervelkolom. Spieren versterken en houding verbeterd.

Vroege detectie is belangrijk niet alleen bij scoliose maar bij alle wervelkolom afwijkingen.
Daarom is het goed als uw baby zo snel mogelijk na de geboorte wordt gecheckt door een Chiropractor en daarna regelmatig laat controleren tijdens de kindertijd.

Een lichaam met een goed functionerende wervelkolom, zonder zenuwblokkades, functioneert beter en heeft een hogere weerstand tegen ziektes. Dit biedt veel voordelen voor de gezondheid in het algemeen.

Tips om scoliose of ander wervelkolom afwijkingen op te sporen bij Uw kind:

  1. Als u kind rechtop staat zijn de schouders niet op dezelfde hoogte.
  2. Hangt de zoom van bijvoorbeeld de rok, die uw dochter draagt, scheef, dan kan dit een indicatie zijn dat de wervelkolom of het bekken een afwijking heeft. Moet u één broekspijp korter maken dan de andere, dan kan dit een indicatie zijn dat er een been-lengteverschil is.
  3. Vanuit een rechte sta-houding buigt uw kind naar voren met de armen ontspannen, als de rugspieren aan een kant van de wervelkolom meer samentrekken (dikker zijn), dan is er sprake van een afwijking.
  4. Als de ene schoen vergeleken met de andere, aan een kant meer is afgesleten.
  5. Het hoofd van uw kind staat niet precies recht op de schouders. Een kleine scheefstaand of wat rotatie kan grote problemen veroorzaken.
  6. Uw kind laat de armen langs de bovenbeen hangen. De vingertoppen moeten op dezelfde hoogte zijn.
  7. Leg uw handen op de heupen van uw kind. Beide handen moeten op dezelfde hoogte zijn.