Oorzaken

Het menselijk lichaam wordt bestuurd door het centrale zenuwstelsel, dat loopt door de wervelkolom. Door verschuivingen van wervels of tussenwervelschijven kunnen zenuwbanen bekneld raken, waardoor het zenuwstelsel niet meer optimaal kan functioneren. Lichamelijke klachten als whiplash, RSI, hernia, migraine, schouderklachten en artrose kunnen hierdoor worden veroorzaakt. Ook vage klachten als duizeligheid, vermoeidheid en lusteloosheid kunnen voorkomen.

Door verschillende sportverenigingen wordt de Chiropractie gebruikt om het prestatieniveau te verhogen. Bekende sporters als Lance Armstrong, Tiger Woods en vele anderen gaan regelmatig naar de Chiropractor.

altDe Chiropractor zoekt naar de oorzaak van de klacht.

Bij Chiropractie gaat het niet om de bestrijding van symptomen, maar om het oplossen van de oorzaak van de klacht. Door afwijkingen in de wervelkolom (ook wel subluxaties genoemd) te signaleren en vervolgens handmatig te corrigeren, krijgen beknelde zenuwbanen weer de ruimte. Zo wordt in de praktijk in Bilthoven dagelijks op eenvoudige en pijnloze wijze een einde gemaakt aan vele lichamelijke klachten.

Er zijn vele mogelijkheden voor het ontstaan van een Chiropractische subluxatie.

tiger_with_dr._tom_lafountain

Een Chiropractor onderscheidt drie groepen van mogelijke oorzaken van een chiropractische subluxatie:

  • Mechanische subluxatie

Een veel voorkomende en de meest bekende subluxatie is de mechanische subluxatie. Deze ontstaat veelal door een plotselinge en onvoorziene beweging, val of ongeluk.
Voorbeelden: whiplash auto-ongeval, val van de trap, misstap omdat men een trede niet heeft gezien. Het is heel goed mogelijk dat de klachten zich pas veel later voordoen.

  • Chemische subluxatie

Het menselijke lichaam kan niet tegen bepaalde stoffen bijv. nicotine, cafeïne, medicijnen. Koffie kan zelfs een chronische subluxatie van de borstwervels veroorzaken. De reden hiervoor is: irritatie van het maagslijmvlies leidt tot een teveel aan zenuwimpulsen naar het ruggenmerg. Dat gedeelte van het ruggenmerg stroomt als het ware over, waardoor een verkramping van de spieren tussen de wervels op dit niveau ontstaat. Het bewegingssegment zal hierdoor slechter kunnen bewegen. De subluxatie is ontstaan. De irritatie blijft voortduren en de impulsen bereiken zenuwbanen, welke bijvoorbeeld naar de grote buikspieren lopen, met als gevolg verkramping.

  • Psychisch/emotionele subluxatie

Stress is een veel voorkomend verschijnsel deze tijd. Stress werkt cumulatief, d.w.z. het bouwt zich op. Stress geeft een verhoogde spierspanning wat leidt tot het ontstaan van subluxaties. Deze subluxaties op hun beurt veroorzaken weer meer spierspanning waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. In het doorbreken van deze cirkel speelt de Chiropractor een belangrijke rol.