Bottenkraken

Chiropractie wordt in de volksmond ook vaak ‘bottenkraken’ genoemd. Dit verwijst naar een geluid, dat geproduceerd wordt tijdens de correctie van de gewrichten. Veel mensen vinden deze term ‘bottenkraken’ eng klinken, maar Chiropractie is één van de meest veilige behandelingsvormen die er is.

Het geluid wordt veroorzaakt door het plotseling overgaan van een vloeibare vorm naar een gas vorm van vloeistof, die in het gewricht zit. Dit is te vergelijken met het geluid van een champagne fles, die geopend wordt. De champagne zit onder druk in de fles en als de kurk er afgehaald wordt, wordt deze druk plotseling verlaagd. Door deze plotselinge drukverlaging gaat een deel van de vloeibare champagne over in gas vorm.

Deze plotselinge overgang veroorzaakt het bekende ‘pop’ geluid. Bij een Chiropractische correctie van een gewricht ontstaat er plotseling meer ruimte in een gewricht. Dit veroorzaakt een zelfde soort plotselinge drukverlaging, waardoor het geluid ontstaat. Alleen noemen we het dan een ‘krak’ en geen ‘pop’ geluid.