Geschiedenis

D.D. Palmer was een magnetiseur met een grote praktijk in Davenport, Iowa. Op 18 September 1895 had D.D. een gesprek met Harvey Lillard, de conciërge van het gebouw. Harvey vertelde dat hij jaren daarvoor doof was geworden. Hij vertelde dat hij iets voelde verschuiven in zijn nek op het moment dat hij een zwaar object had getild en dat hij in de weken daarna langzaam maar zeker doof werd.D.D. vond het verhaal van Harvey erg interessant en vroeg of hij de wervelkolom van Harvey mocht onderzoeken. D.D. voelde dat één van Harvey’s wervels veel meer uitstak dan de rest. Hij vertelde Harvey dat de verschoven wervel (door druk op de gevoelige zenuwen) weleens de oorzaak zou kunnen zijn van zijn doofheid. D.D. heeft de verschoven wervel toen ‘teruggeduwd’ en Harvey kreeg gelijk zijn gehoor terug. Zo was chiropractie geboren.
D.D. Palmer gebruikte ook de term ‘subluxatie’, hiermee bedoelde hij een verschoven wervel die op een zenuw drukte. Hij ‘behandelde’ allerlei klachten door subluxaties te corrigeren en de functie van het zenuwstelsel te verbeteren. In de decennia daarna groeide chiropractie voornamelijk dankzij de Spaanse griep. Patiënten wilden hun immuunsysteem verbeteren door hun zenuwstelsel te verbeteren. In de jaren vijftig, met de opkomst van antibiotica en vaccins, is deze kant van chiropractie naar de achtergrond geraakt en is het zich meer gaan richten op rugpijn. Vandaag de dag zien we dat het goed functioneren van de Wervelkolom en daardoor het zenuwstelsel steeds belangrijker gaan vinden. De filosofie van chiropractie is dat veel gezondheidsproblemen hun oorsprong in de wervelkolom kunnen hebben. Onze filosofie in de praktijk is: Het herstellen van de functie en de stand van de wervelkolom om zodoende de verbinding tussen de hersenen en het lichaam te herstellen en de stroming van levensenergie te normaliseren, zodat de kracht die het lichaam heeft gemaakt, het ook weer kan herstellen. Niets meer en niets minder.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een behandelwijze die gespecialiseerd is in het goed functioneren van de wervelkolom en het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel is het eerste orgaan dat in een klein embryo gevormd wordt en het zenuwstelsel regelt vervolgens de ontwikkeling van alle andere organen en maakt correcties in de functie waar dat nodig is. Het zenuwstelsel regelt ook de samenwerking tussen alle organen. Vanwege zijn belangrijke functie wordt het zenuwstelsel grotendeels beschermd door bot. De hersenen worden beschermd door de schedel en het ruggenmerg wordt beschermd door de wervelkolom. Tussen de wervels lopen zenuwen van het ruggenmerg naar het lichaam. Als de functie van de wervelkolom verstoord wordt, kunnen de wervels op de zenuwen gaan drukken. Zenuwen zijn erg gevoelig, waardoor een klein beetje druk de functie al verslechtert. Dit betekent een verslechtering van de communicatie tussen hersenen en lichaam. Hierdoor kan de functie en samenwerking van alle organen in het lichaam verslechteren. Een chiropractor volgt elk jaar zeer uitgebreide en intensieve seminars (zowel filosofie als techniek) om op de hoogte te blijven van nieuwe wetenswaardigheden op het gebied van chiropractie en geneeskunde in het algemeen.
Deze stoornis noemen wij een subluxatie complex. Subluxaties (ook zenuwblokkades genoemd) kunnen veroorzaakt worden door: 

  • Fysieke factoren: trauma, verkeerd tillen, slechte houding;
  • Psychische factoren: stress, emoties, onvoldoende rust;
  • Chemische factoren: roken, alcohol, medicijnen, ongezond eten

De meeste mensen komen bij een chiropractor met pijnklachten, maar het doorgeven van pijn is slechts 9% van de functie van het zenuwstelsel. Veel communicatie tussen de hersenen en het lichaam kan al verloren zijn gegaan, voordat pijn begint op te spelen. Een chiropractor is gespecialiseerd in het opsporen en corrigeren van storingen aan de wervelkolom. Deze storingen worden gecorrigeerd om het zenuwstelsel zo goed mogelijk te laten functioneren, waardoor de communicatie tussen hersenen en lichaam weer optimaal is en het lichaam kan herstellen.
Chiropractie helpt dus niet alleen met het verminderen van uw pijnklachten maar zorgt voor een verbeterde gezondheid. Een lichaam zonder zenuwblokkades functioneert beter en heeft een betere weerstand tegen ziektes. Dit biedt veel voordelen voor de gezondheid in het algemeen.

Studie/Opleiding

Chiropractie is een 6 jaar durende universitaire opleiding. De opleiding is (nog) niet in Nederland te volgen, maar wel in Spanje, Engeland, Frankrijk, Denemarken, Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en natuurlijk de Verenigde Staten.

Overzicht vergelijking studie-uren Chiropractie versus Geneeskunde:

Te vergelijken vakkenChiropractieGeneeskunde
Anatomie en embryologie322145
Celbiologie microbiologie42169
Chemie8084
Communicatie8487
Dermatologie2021
Farmacologie4016
Filosofie/medische ethiek3436
Gynaecologie/verloskunde4049
Kindergeneeskunde4065
Neurologie6845
Pathologie102101
Pathologische anatomie2422
Radiodiagnostiek2208
Voeding562
Wetenschappelijke stage/onderzoek148168
Totale lesuren16381202
Niet te vergelijken c.q. specifieke15201176
Praktijk/stage28403570
Totaal lesuren studie59985948

Een chiropractor volgt elk jaar zeer uitgebreide en intensieve seminars (zowel filosofie als techniek) om op de hoogte te blijven van nieuwe wetenswaardigheden op het gebied van chiropractie en geneeskunde in het algemeen.